Lilla grodan

Härliga sovstilar dom har, dom små liven ♥
 
 

Mera mat

Två gånger nu har jag egen gjort puré till Liam. Det är inte alls svårt, bara att koka och sen mixa! Hittills har jag bara jag puré på potatis och morot. Och jag gör extra mycket som jag fryser in i islådor, supersmidigt sen att bara värma rätt antal "isbitar" när det är matdags! 
Än så länge får han bara smakportioner men vi ökar storleken på portionen sakta men säkert. I dagsläget äter han 2 st "isbitar" potatis och 1 bit morot, och får lite mjölkersättning efteråt så han ska bli mätt. 
Ska testa något annat nästa gång. Det första han fick äta var palsternacka och det tyckte han ju om, så det får det nog bli. Sen vill jag testa majs, ärtor, broccoli, och sötpotatis och och och. Det finns ju massor att variera sig med men vi kör en eller två smaker i taget så han vänjer sig vid dom.
Så småningom introducerar vi kött också men det dröjer ett tag till.
 
Gröten har vi ökat från smakportion till hel portion som han får på morgonen (och därmed bytt ut ett mjölkersättningsmål) med lite katrinplommonpuré som är bra för magen. Ej hemmagjord men det är ju inte heller så svårt att göra själv.
Ammar gör jag inget alls längre. Det var väldigt lite i slutet, kanske blev att jag ammade en gång om dagen och sen en dag var det helt tomt. Jag hade som mål att amma, helt eller delvis (om det nu ens skulle fungera) till ungefär 6 månader så jag är helnöjd med att det gick så bra fram till knappt 5 månader. Jag har inte haft några stora besvär som mjölkstockning, svampinfektion, inflammation eller några värre sår. Det blev lite sårigt i början innan jag blev van och om han fick fel tag men sånt får man räkna med.
Det var mysigt att amma men måste säga att det är jäkligt skönt att ha slutat, han är ju en stor grabb nu som äter riktig mat!
 
 
Potatis och morot - redo att frysas in
 
Direkt från frysen, bara att värma tillsammans med en skvätt olja - klart!
 
 
 

5 månader

I morgon har det redan gått 5 månader sedan Liam föddes. Tiden går och han växer verkligen så det knakar!
Han har blivit mycket bättre på att underhålla sig själv. Får han tag på en skallra så kan han ligga och hålla i den länge innan han tröttnar, och har man tur så hittar han något annat att inspektera, t.ex sina fötter, fingrar eller nappen. Då ligger han ett tag till och man hinner få en del gjort under den tiden.
 
Rutinmässigt så håller vi just nu på att hitta några som passar oss. Larsa har semester, då blir mina och Liams vardagsrutiner lite andra än när Larsa jobbar. Dessutom så har vi börjat med gröt på morgonen och även lite mer med smakportioner under dagen och däremellan får han flaska. Men eftersom gröt och smakportionerna mättar mer än ersättning så är det svårt att veta hur ofta han ska få flaska och hur mycket. Innan fick han 180 ml när han var hungrig, vilket var i stort sett var 3:e timme (förutom på natten)
Men nu försöker vi alltså hitta nya matrutiner, vilket inte är det lättaste. Det har bara gått ett par dagar, så än funkar det inte så bra men vi kommer dit :)
Sovrutinerna funkar väldigt bra för det mesta just nu! Han sover 1 gång på förmiddagen, 1 gång på eftermiddagen och då 30 minuter/gång. Innan 20.00 får han inte "sova för kvällen", för då vaknar han senare och somnar inte om på ett tag. Är han trött innan läggdags, får han sova 10 min, sen väcker vi honom och han somnar ändå i rimlig tid.
Han vaknar 1 gång under natten för att äta, somnar om och vill äta sen igen på morgonkvisten någongång mellan 5 och 7, sen sover han nästan alltid till 9 eller längre.
 
Han skrattar, jollrar och pratar gladeligen med oss, när vi är ensamma. Är det andra med så sitter han mest tyst och spanar in läget. Slänger iväg ett leende ibland men så mycket mer än så blir det inte. Vilket är synd, han skulle charma alla ännu lättare annars :)
 
Det dröjer inte länge innan liggdelen till barnvagnen åker bort! Liam är snart för lång för den, han ligger och sparkar på kanterna. Och han försöker ofta att sätta sig upp. Vi har haft honom sittande i vagnen ibland men än är han lite för liten för det. Men snart så!
 
Han får mer och mer kontroll över sina armar och händer och ligger gärna och inspekterar och tar på våra ansikten. Så mysigt.
Favoriten just nu är nog att "flyga flygplan" med sin pappa :)
Det händer så mycket mer men det är svårt att få ner allt i ord.
Han är så bedårande, man kan spendera mycket tid på att bara sitta och titta på honom när han ligger i babygymmet och inspekterar allt han hittar.
 
Imorgon är det dags för Liams första Midsommar. Det blir lugnt, med lite mat i goda vänners lag.
Hoppas på fint väder.
 
 
Efter dopet i lördags
 
 
 

Dop

I lördags var det dags för dop! Liam var så duktig i kyrkan, trots väldigt lite sömn.
Det var en mysig dag med familj och vänner.

Mer om dagen kommer inom kort!


(klicka på bilderna för att få dem större)


Faddrar var min bror och hans sambo.
Liams kusin Olliver fick vara med framme i kyrkan och var en minifadder.



Stolta föräldrar och världens bästa Liam!


Bus och grill

Igår hade vi bjudit hit 2 goda vänner och deras Molly, på lite käk. På menyn stod grillat och färskpotatis. Så otroligt gott! Och till efterrätt blev det en smarrig kaka med en massa choklad som Milla hade bakat. 
Barnen, som är jämngamla, busade lite i babygymmet. Dom var så söta när dom låg där. Höll varandra i handen ibland och bökade runt. 










Far och son


Jag älskar er!


Mat!

Burken med palsternacka och morot som jag skrev om, ligger numera tom och redo att föras till glasinsamlingen. För i söndags var det inte bara Mors dag, det var även dagen då Liam fick smaka fast föda för första gången!
Dom första små skedarna såg han ganska skeptisk ut och grimaserade en del. Det blev mycket söl och spill och konsistensen var ovan.
Men redan andra dagen gick det mycket bättre! Han gapar som en liten fågelunge och vill ha mer och går det inte fort nog, så blir det ledsamt. Men det är ju fortfarande små smakportioner som gäller, inga mängder, och än så länge har han bara fått smaka den där burken. Han ska få lite potatis nästa gång det står på vår meny, bara vi inte saltar den.

Stora gossen!



hmm..vad är detta..



jag tar en smakbit



kletigt och gott!


RSS 2.0